Recorectarea lucrărilor la proba de limba română de la evaluarea națională se va încheia joi, la ora 21.00, iar rezultatele înainte de contestații vor fi afișate vineri, până la 14.00, procedura nefiind întârziată de controversa cerinței cu privire la felul unei propoziții.
Anunțul a fost făcut joi de Stelian Fedorca, secretar de stat pentru învățământ preuniversitar la Ministerul Educației.
Fedorca a mai spus că, după examen, ministerul ar urma să stabilească, în urma unei analize, care profesor a greșit legat de cerința la limba română ce a împărțit, practic, elevii, părinții și profesorii în tabere susținând variante de răspuns diferite.
„O mare parte dintre lucrări a fost recorectată. Acțiunea va lua sfârșit, joi, la ora 21. Rezultatele vor fi afișate, conform calendarului, vineri, până la ora 14.00. Apoi, vor fi depuse contestațiile”, a spus Fedorca.
Contestațiile vor fi soluționate în 30 iunie și 1 iulie, iar rezultatele finale vor fi afișate la 2 iulie, potrivit calendarului examenului.
240 de profesori au elaborat subiectele la română
Secretarul de stat a precizat că subiectele au fost elaborate în perioada 2011-2012 de către o echipă formată din 240 de profesori. Apoi, o altă echipă a selectat mai multe variante din care, în final, au rămas cele zece care au fost sigilate. „Cei 240 de sprofesori au fost selectați prin apel public”, a adăugat Fedorca.
Întrebat de ce Ministerul Educației nu a anulat din barem cerința controversată, Fedorca a spus că „o parte dintre elevi nu a răspuns deloc, iar alții au greșit”.
Ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, a decis, miercuri seară, schimbarea baremului probei de limba română de la evaluarea națională, astfel încât să fie punctate ambele răspunsuri („subiectivă” și „predicativă”) care au generat controversa legată de una dintre cerințe. Decizia, au spus reprezentanții ministerului, se fundamentează pe mai multe argumente ale specialiștilor în limba română.
În urma deciziei lui Pop, la corectarea lucrărilor de la proba de luni, ambele răspunsuri în discuție („subiectivă” și „predicativă”) vor primi câte șase puncte, după ce, până acum, baremul probei de română prevedea că răspunsul corect este „subiectivă”.
Ministrul Pop a susținut că nu va permite discriminarea niciunui elev și că, în orice decizie ministerială, trebuie să primeze interesul elevilor și egalitatea de șanse la educație a acestora, s-a mai arătat în comunicat.